Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020

Τον 21ο αιώνα που η ζωή μπερδεύτηκε!!! ( Γράμμα αναγνώστριας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)

 Ήρθε ένα γράμμα από μια αναγνώστρια και σκέφτηκα να το αναρτήσω . Πιστεύω ότι πολλοί και πολλές έχετε τις ίδιες απορίες και σκέψεις βλέποντας όλη αυτή την ένταση που υπάρχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απαντήσεις για άλλα έχουμε για άλλα όχι. Το μυστικό όμως είναι να έχει κανείς ερωτήσεις και να τις λέει. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάς -να γράφεις να μοιράζεσαι και να μην ξεχνάς αναγνώστη και αναγνώστρια, μια φωτογραφία μπορεί να ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, αλλά χίλιες λέξεις μπορούν να απεικονίσουν πολύ περισσότερες εικόνες.

Τον 21ο αιώνα που η ζωή μπερδεύτηκε!!!

 Θάλασσα χρησιμοποιούν Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Θάλασσα  χρησιμοποιούν Εικόνες | Depositphotos®

  Η ζωή  τρέχει σαν νερό! Όλοι είναι αγχωμένοι , όλοι είναι σκεπτικοί , όλοι είναι επιθετικοί! Το βλέπουν άραγε αυτό? Το αισθάνονται? Γιατί πια ο κόσμος δεν χαμογελά? Γιατί πια ο κόσμος περπατά σκυμμένος? Γιατί όλοι έχουν πόνους στο κορμί τους? Που θα βγει άραγε αυτό? Πώς θα είναι τα παιδιά μας τα επόμενα χρόνια? Με τι αρχές ,αξίες και πρότυπα θα μεγαλώσουν?

 

   Τα social media   έχουν πια μπει για τα καλά στη ζωή μας! Ξυπνάς το πρωί και κοιτάς το κινητό , όλη την ημέρα το κρατάς σφιχτά στα χέρια σου, λες και είναι ότι πιο πολύτιμο έχεις! Βλέπει πολλές εικόνες , βλέπεις πολλά βίντεο, διαβάζεις πολλά κείμενα και αναρτήσεις που ποικίλλουν οι απόψεις τους!

Επηρεάζεσαι? Μπερδεύεσαι? Ξεχνάς ποια είναι τελικά τα δικά σου θέλω και οι δικές σου απόψεις?

  Ακριβά ντυσίματα ,ακριβά αυτοκίνητα , πισίνες ,πάρτι, έντονα μακιγιάζ και καλογυμνασμένα σώματα! Τι είναι τελικά αλήθεια και τι ψέματα? Είναι αληθινές όλες αυτές οι εικόνες? Μπορεί άραγε ένα παιδί μεταξύ 14 έως 24 να καταλάβει αυτή τη διαφορά?  

  Σχεδόν το 60% του ελληνικού κοινού δηλώνει ότι τα  social media αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Ένας στους δύο χρήστες  αφιερώνουν έως μια ώρα την ημέρα, ενώ ένας στους τέσσερις αφιερώνει πάνω από μια ώρα! Η διάρκεια φυσικά της χρήσης αλλάζει ανάλογα με την ηλικία , καθώς στις νεαρές ηλικίες (18 έως 24 ετών) η ενασχόληση ξεπερνά τα 60 λεπτά την ημέρα!

  Τι θα μπορούσαμε να κάναμε τις ώρες ή τα λεπτά ή τις στιγμές εκείνες που κοιτάμε εκείνη την μικρή οθόνη?     Εγώ θα πω ότι θα μπορούσα να μιλήσω λίγο περισσότερο με την οικογένειά μου ή με τους φίλους μου και να τους κοιτάω στα μάτια. Ότι θα μπορούσα να τους ευχηθώ στις δικές τους στιγμές όμορφα ή υποστηρικτικά λόγια μαζί με μια αληθινή αγκαλιά! Θα μπορούσα να κάνω κάτι για τον εαυτό μου όπως μια βόλτα με το σκυλάκι μου χωρίς να την αποθανατίσω, αλλά να τη ζήσω 100%!! Θα μπορούσα να επικοινωνήσω λίγο περισσότερο με το παιδί μου αντί να το βάλω και εκείνο στην δική μου κακή συνήθεια με το tablet στα χέρια και να είμαστε δύο ξένοι μέσα στο ίδιο σπίτι! Θα μπορούσα να το ζήσω -το ζω λίγο περισσότερο!!!

bibliotheque » Blogs

  Άσε την τηλεόραση!!! Τρομοκρατία ,ψέματα ,υποσχέσεις που ποτέ δε θα πραγματοποιηθούν. Να φοβάται ο κόσμος, να φοβούνται οι ηλικιωμένοι! Εσύ θέλεις να φοβάσαι? Εγώ πάντως όχι! Και αν έχουν γίνει πόλεμοι ανά τους αιώνες για το ποιο σημαντικό. Την ελευθερία! Άκου! Αλλά έχε και κρίση. Διάβασε βιβλία, συζήτα με κόσμο και αντάλλαξε απόψεις. Ενημερώσου καλά πριν μπει αυτό το κακό μέσα σου και σφίξει το στομάχι σου. Πάντα υπάρχει και κάτι άλλο που δε σου είπαν. Πάντα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Γιατί τελικά να εδώ είμαστε επιβιώσαμε και θα επιβιώνουμε όσο προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Με λίγα ή πολλά είμαστε εδώ! Και ποια είναι αυτά τα πολλά? Τα χρειαζόμαστε όλα αυτά τα πολλά? Μήπως τελικά ζούμε και με λιγότερα? Μήπως τελικά όλα αυτά τα πολλά έχουν επισκιάσει τις σημαντικές αξίες της ζωής? Παλεύουμε κάθε μέρα για τα χρήματα ,που ναι είναι απαραίτητα για να ζήσουμε αλλά είναι τόσο απαραίτητα όσο η υγεία σου? Είναι τόσο απαραίτητα όσο το χαμόγελό σου? Είναι τόσο απαραίτητα όσο το χαμόγελο αυτών που αγαπάς? Τι αγοράζεται τελικά? Τι είναι ακριβό? Τι όχι? Πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις? Και που????

Είσαι εξαρτημένος από τα social media; "Η Ρίτα, ο Ντύλαν, ο Φαίδρος και η  Φάμκε" σε προσκαλούν στο Σύγχρονο Θέατρο! | Star.gr

  Και ξαφνικά διαβάζεις κάτι ή κάνεις διάλογο με κάποιον και τολμάς να πεις τη γνώμη σου. Και μπουμ!!! Ξαφνικά ο δέκτης γίνεται θηρίο!!! Αμύνεται, φοβάται και προσπαθεί με όλο του το είναι να αρνηθεί ή να σε πείσει για το αντίθετο. Γιατί? Γιατί φυσικά η γνώμη μας πια θεωρείται κριτική και μόνο! Όχι φίλε μου είμαι εδώ! Θα πω την γνώμη μου και θα την υποστηρίξω. Γιατί έχω κρίση και γιατί μου έδωσες το βήμα. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι διαφωνούμε γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ας προσπαθήσουμε τα λόγια κάποιου να τα πάρουμε με καλοσύνη και όχι με άμυνες. Αισθάνομαι ότι όλα κρέμονται από μια κλωστή γύρω μας. Ότι όλα είναι στο τσάκ να εκραγούν. Μήπως να χαλαρώσει η ψυχούλα μας λίγο? Μήπως να πάρουμε μια ανάσα και να σκεφτούμε και δεύτερη φορά πριν απαντήσουμε? Μήπως να μπούμε και στην πλευρά του άλλου? Οι διαφορετικοί διάλεξαν να είναι διαφορετικοί και το σέβομαι αυτό, πρέπει να το σέβομαι αυτό. Όμως ο διαφορετικός μήπως να μπει και στο δικό μου μυαλό και να είναι πιο συγκαταβατικός μαζί μου? Αναρωτήθηκε μήπως χρειάζομαι και εγώ , το χρόνο και το χώρο μου? Μήπως να μην μου επιβάλλει όλη αυτή τη διαφορετικότητα? Μήπως να είμαστε όλοι λίγο ποιο χαλαροί με τις απόψεις μας και να μην φανατιζόμαστε? Και τελικά το ότι αλλάζουν κάποια πράγματα δε σημαίνει ότι αρέσει σε όλους ούτε μπορούν να το δεχτούν όλοι. Και ξέρεις γιατί? Γιατί απλά έτσι είναι. Μπορεί τελικά να μη σημαίνει και τίποτα. Απλά να μην θέλει κάποιος κάτι. Σεβαστό. Όπως είναι σεβαστό ο διαφορετικός να θέλει να δεχτώ την διαφορετικότητά  του , έτσι πρέπει να είναι σεβαστή και η αντίθετη άποψη. Τώρα κάποιος που θα διαβάσει αυτό μπορεί να θεωρήσει τη λέξη «διαφορετικός» ρατσιστικό υπονοούμενο. Θα σας πω λοιπόν πως δεν είναι σε καμία περίπτωση. Η διαφορετικότητα είναι όμορφη γιατί κάνει τον καθένα μας μοναδικό. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν , θέλω να γράψω απλά αυτά που σκέφτομαι. Λόγια ψυχής και αγάπης.

Ρομπότ ή άνθρωποι; Το ανθρωπινό δυναμικό θα είναι πάντα απαραίτητο | Athens  Voice

Πρέπει όλα να χαλαρώσουν λίγο και να μην βγάζεις τα απωθημένα σου στους άλλους. Μην περιμένεις να πιαστείς από τα λόγια του άλλου. Από την άλλη πρέπει να σε ενδιαφέρει τόση πολύ η άποψη του άλλου? Ποια είναι τα δικά σου θέλω? Ποιες είναι οι δικές σου αρχές? Ποια είναι τα όριά σου? Έκανες ποτέ αυτογνωσία ? έμαθες να βάζεις τα όρια σου έτσι ώστε να προστατεύεις την ψυχή σου? Διεκδίκησε χώρο και χρόνο για σένα χωρίς να είσαι  προσβλητικός. Κάνε το όμορφα. Εξήγησε και πες αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι χωρίς να προσπαθείς μέσα από επιθετικές λέξεις να αμυνθείς. Λες αυτό που αισθάνεσαι ή φοβάσαι να το πεις? Ντρέπεσαι? Τα πράγματα τελικά είναι πολύ απλά. Εάν εξηγούσαμε αυτό που πραγματικά αισθανόμασταν από την αρχή και ήμασταν σαφείς όλα θα ήταν διαφορετικά. Μη ντρέπεσαι να κλάψεις, να πεις αυτό που σε ενοχλεί ,να εξηγήσεις, να θυμώσεις , να αναστατωθείς ,να γελάσεις, να ερωτευτείς ,να αγαπήσεις. Ζήσε! Αυτό είναι η ζωή. Αισθήματα. Πες στους γονείς σου πως τους αγαπάς. Άκου σε τους ,κάτι ξέρουν παραπάνω. Έχουν ψηθεί. Η ζωή τους έμαθε. Αγκάλιασε το παιδί σου και δώσε του αγάπη. Να μάθει τι είναι αγάπη. Να μάθει να δίνει αγάπη. Άκου σε το ,να μάθει να ακούει. Δώσε του αρχές. Μάθε του να αγαπάει το σώμα του και να το προστατεύει. Να το σέβεται. Μάθε του να σέβεται τον συνάνθρωπο. Προσπάθησε για το καλύτερο με όλο σου το είναι. Τώρα. Μετά δε ξέρεις τι γίνεται. Όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Όλοι δουλεύουν σαν τα σκυλιά και ξεχνούν. Εσύ μην ξεχνάς. Κάνε πράγματα για σένα. Αγάπα τον εαυτό σου και θα δεις θα αλλάξουν πολλά γύρω σου. Έχε αυτοπεποίθηση και νιώσε δυνατός. Αγωνίσου! Άσε τους άλλους να κάνουν αυτό που κάνουν. Δουλειά τους. Δουλειά σου! Άσε τους εγωισμούς και απλά ζήσε ελεύθερος!.....

 ΜΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια σειρά που δεν πρέπει να χάσετε στο Netflix. " Black Earth Rising"

Ένα αστυνομικό-πολιτικό και κοινωνικό δράμα που μιλά για την γενοκτονία στην Ρουάντα, μόλις το 1994. Όταν δηλ εμείς εδώ δεν πιστεύαμε ποτέ ό...