Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Μαθαίνοντας τον κόσμο με το Netflix.

Πριν ένα χρόνο περίπου μπήκε και στην δική μου ζωή το Netflix.
Τελικά είναι πολύ πολύ ωραία να επιλέγεις σειρές και ταινίες από όλο τον κόσμο και να μαθαίνεις μέσα από αυτές τις διαφορετικές κουλτούρες του κάθε λαού.
Είδα έργα στα αγγλικά από την Ζιμπάμπουε που θυμίζουν ταινίες δικές μας του 60. Το φτωχό πλιν άτυχο κορίτσι η αντίστοιχα , ο φτωχός πλιν τίμιος νέος, που βρίσκουν τον έρωτα της ζωής τους και μαζί με αυτόν, όλο το πακέτο μιας άνετης ζωής.
Μανάδες που κλαίνε για την τύχη του παδιού τους, η τιμή βέβαια πάνω από όλα και η κοινωνία γεμάτη κουτσομπολιό και καχυποψία.
Αν τους αλλάξεις τα ρούχα, την γλώσσα και το χρώμα, δεν καταλαβαίνεις ότι είναι για άλλη ήπειρο.
Στην δική μας πάντως, στην σειρά Borgen μένουμε κατάπληκτοι που η προθυπουργός της χώρας έφτασε στο σημείο να πάρει διαζύγιο επειδή η ένταση στο σπίτι ήταν μεγάλη μιας και δεν αποφάσισαν να πάρουν νταντά για τα παιδιά και μια κυρία να έχει έτοιμο το φαγητό τουλάχιστον!! Το απίστευτο για τα δικά μας δεδομένα ήταν ότι ο άντρας της δεν μπορούσε να δουλέψει εκτός από καθηγητής για να μην εμπλακεί ούτε σε παραμικρή υποψία κέρδους της οικογένειας.
Εμείς , ούτε σε έργο δεν τα λέμε αυτά..
Dem & Os Poster
Πολύ επιμορφωτικές είναι οι μεξικάνικες σειρές με τους ναρκοεμπόρους. Πόσα και πόσα δεν εξηγούντε από όσα βλέπουμε στην πολιτική μας σκηνή όταν βλέπεις τις μεξικάνικες σειρές βουτηγμένες στην διαπλοκή και στην διαφθορά.
Πιο συγκινητικές από όλες είναι οι ινδικές.
Ένας κόσμος που αλλάζει και προσπαθεί να βρει νέες ισορροπίες. Οι ταινίες δείχνουν μια πολύ συναισθηματική προσέγγιση με μια αισιοδοξία τρυφερότητας για τις σχέσεις και τον κόσμο.
Έκπληξη οι Ισπανικές.
Οι Ισπανικές σειρές και ταινίες είναι λες και κάνουν προπαγάνδα υπερ της ομοφυλοφυλίας. Είναι τόσο κραυγαλέες οι σχέσεις που δείχνουν και τόσο η διαφορά στην παρουσίαση σκηνών με τους ετερόφυλλους που πραγματικά δεν βλέπω κάποιον άλλον λόγο εκτός της με το ζόρι αποδοχής .
Τώρα βλέπω το Away. Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά η αποστολή στον Άρη ετοιμάζεται εδώ και χρόνια και μάλιστα ήδη έχουν επιλέξει και εκπαιδεύουν το πλήρωμα.
Αυτή η σειρά λοιπόν μας δείχνει την προσωμείωση του ταξιδιού και τα προβλήματα που μπορεί να βγουν στην πορεία.
Πολύ πολύ μα πολύ συναισθηματικές ταινίες όσες μιλούν για το ταξίδι που ξεκινούν οι κυνηγημένοι της Γης για μια νέα πατρίδα και το τι αντιμετωπίζουν στην πορεία.
Τα προβλήματα με τις ντόπιες κοινωνίες, η εκμετάλλευση, η πολιτική τους εργαλειοποίηση και ο ανθρώπινος πόνος πάντα πρωταγωνιστής. Δείτε το Wallander  για παράδειγμα. Πολύ καλή ταινία στα αγγλικά αλλά στην Σουηδία.
Πολύ προτιμότερο από ότι διαβάζω ότι δείχνει η τηλεόραση , δεν νομίζετε?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια σειρά που δεν πρέπει να χάσετε στο Netflix. " Black Earth Rising"

Ένα αστυνομικό-πολιτικό και κοινωνικό δράμα που μιλά για την γενοκτονία στην Ρουάντα, μόλις το 1994. Όταν δηλ εμείς εδώ δεν πιστεύαμε ποτέ ό...