Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

64 Κάτοικοι Μαρμαρίου επιμένουν για την κοπή των δέντρων στην παραλία Μαρμαρίου

 

ΤΑ ΔΈΝΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΉ
Δημοσιεύουμε αυτήν την καταγγελία προς Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, που μας έστειλαν πολίτες της ΤΚ Μαρμαρίου.
Η καταγγελία υπογράφεται από 64 κατοίκους Μαρμαρίου.
Αν και δεν αφορά ανεμογεννήτριες, αυτή η καταγγελία αφορά το φυσικό περιβάλλον της Νότιας Καρυστίας που βάλλεται ανελέητα είτε από τις εταιρίες ΑΠΕ είτε από τοπικούς παράγοντες για διάφορους λόγους.
Μας αφορά όλους.
ΘΕΜΑ: Αναφορά για μη σύννομη κοπή δέντρων στην παραλιακή οδό Μαρμαρίου Δήμου Καρύστου
Προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Εισαγγελείς
Εμείς οι κατοικοι της ΤΚ Μαρμαρίου αναφέρουμε και καταγγέλουμε την πιθανόν μη σύννομη κοπή 87 δέντρων είδους "αρμυρίκι" μιας λεύκας και 2 ευκαλύπτων από την παραλιακή οδό Μαρμαρίου όπως φαίνεται και από τις συνημμένες φωτογραφίες.
ΙΣΤΟΡΙΚΌ
Το Φθινόπωρο του 2019 ξεκίνησε το έργο ανάπλασης της παραλιακής οδού Μαρμαρίου.
Στα μέσα Νοεμβρίου του 2019, είδαμε με έκπληξη να ξεριζώνονται από την παραλιακή οδό του χωριού μας, υγιή μεγάλα δέντρα χωρίς καμιά προειδοποίηση η ενημέρωση των κατοίκων.
Παρά τις διαμαρτυρίες μας, δεν λάβαμε καμία ενημέρωση για το ζήτημα από τα μέλη της ΤΚ Μαρμαρίου ούτε από τον Δήμο Καρύστου.
Φανταστήκαμε ότι πιθανόν να υπήρχε η εργασία κοπής δέντρων στην εγκεκριμένη μελέτη της ανάπλασης της παραλιακής οδού Μαρμαρίου.
Όταν πήραμε αντίγραφο αυτής της μελέτης, ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχει εργασία κοπής δέντρων, αντίθετα υπάρχει εργασία φύτευσης νέων δέντρων εκτός αυτών των παλαιότερων (βλ. συνημμένη μελέτη)
Επίσης ούτε στην Τεχνική Περιγραφή του ανωτέρω δρόμου αναφέρεται σαν εργασία πληρωτέα στον ανάδοχο η κοπή οποιουδήποτε προυπάρχοντος δέντρου.
Επειδή πλέον η παραλιακή οδός Μαρμαρίου έχει πλακοστρωθει και δεν έχει φυτευτεί ούτε καν ο αριθμός των νέων δέντρων που έχει προβλεφθεί στην μελέτη.
Επειδή ακόμη και τα νέα δέντρα που φυτεύτηκαν είναι εκτός προδιαγραφών της μελέτης όσον αφορά το ύψος τους και το πάχος κορμού.
Επειδή η κοπή δέντρων αποτελεί φθορά φυσικού κεφαλαίου απαραίτητου για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την μείωση των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα.
Επειδη ανησυχούμε ιδιαίτερα για την τύχη των υπολοίπων δέντρων της παραλιακής οδού τα οποία πιθανόν να κοπούν επίσης όπως ακούγεται χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Παρακαλούμε στα πλαίσια της αρμοδιότητας σας να ερευνήσετε τα παρακάτω :
1) Βάσει ποιου αιτήματος φορέα ή πολίτη αποφασίστηκε αυτή η κοπη των δέντρων και με ποια αιτιολογία;
2) Εάν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία η οποία αφορά την λήψη αιτιολογημένης απόφασης κοπής των επίμαχων δέντρων από το Τοπικό Συμβούλιο Μαρμαρίου , αφού έλαβε γνώση φακέλου από τον Δήμο ο οποίος πρέπει να περιέχει τα εξής:
2.1. Πληρέστατη τεχνική έκθεση από αρμόδια υπηρεσία όπου να αιτιολογείται η αναγκαιότητα κοπής δέντρων.
2.2 Άδεια Μικρής Κλίμακας Εργασιών από την Υ.ΔΟΜ.
2.3 Εγγράφως η σύμφωνη γνώμη του Γεωπόνου του Δήμου, κατόπιν αυτοψίας.
2.4 Φωτογραφικό υλικό.
2.5 Πρόταση για άμεση αντικατάσταση των δένδρων που θα κοπούν.
2.6 Εάν η αίτηση αφορά δενδροφυτεύσεις που είχε διενεργήσει κατά το παρελθόν ο Δήμος, πρέπει να υπάρχει και γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου.
Επειδή το πρόβλημα είναι σοβαρό και λόγω της έλλειψης ενημέρωσης από την Τοπικη Αυτοδιοίκηση φοβόμαστε ιδιαίτερα ότι θα κοπούν και τα υπόλοιπα δέντρα της παραλιακής οδού Μαρμαρίου, παρακαλούμε να ενεργήσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε να μην καταστραφεί ολοσχερώς το φυσικό περιβάλλον του γραφικού χωριού μας.
ΣΥΝΗΜΜΈΝΑ
Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης Δήμου Καρύστου με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το έργο της ανάπλασης παραλιακού δρόμου Μαρμαρίου.
Τεχνική περιγραφή του έργου της ανάπλασης παραλιακής ζώνης Μαρμαρίου.
Προϋπολογισμός Μελέτης του ανωτέρω έργου.
Με εκτιμηση
Μαρμαρι 2/10/2020
Οι κάτωθι υπογράφοντας και προσυπογράφοντες κάτοικοι ΤΚ Μαρμαρίου, ως έχοντες έννομο συμφέρον :
Σημείωση
Το κείμενο υπογράφεται από 64 κατοίκους ΤΚ Μαρμαρίου
Για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύουμε τις υπογραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν κλείνει το υποκατάστημα της ALPHA BANK Καρύστου!!

 Πάρα πολύ ευχάριστα νέα αναγνώστες! Το υποκατάστημα της Άλφα συνεχίζει την λειτουργία του στην πόλη μας και η υπόθεση του θα επαναεξεταστεί...