Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρώτη Οκτώβρη παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων .

 


1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων 2020

Ηχηρό μήνυμα, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων αποστέλλει το πρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε., Επίουρος. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός.

Ο κ. Καραϊτιανός δίνει έμφαση στους “εφιαλτικούς αριθμούς κρουσμάτων  covid-19 και θυμάτων μεταξύ των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ”.

Αναλυτικά το μήνυμά του:

To 2020 αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια δύσκολη για την ανθρωπότητα χρονιά, λόγω της εμφάνισης και της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και της επακόλουθης νόσου (Covid-19), αλλά και της αναγκαστικής προσαρμογής όλων μας στα επιβαλλόμενα μέτρα και τις νέες συνθήκες. 

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, προσαρμοσμένη και αυτή στα καινούργια δεδομένα, εστιάζει στις επιπτώσεις της πανδημίας στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία αποτέλεσαν -τόσο όταν εμφανίστηκε ο ιός όσο και τώρα που η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη- την ηλικιακή εκείνη κατηγορία που υπέστη τις πιο σοβαρές συνέπειες, σε σωματικό, πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Αποτελώντας την πλέον ευπαθή ομάδα, λόγω των νοσημάτων που συχνά συνυπάρχουν με το γήρας, τα ηλικιωμένα άτομα ήταν τα πρώτα που έπρεπε να προστατευθούν, καθώς ο κίνδυνος να νοσήσουν αλλά και να χάσουν τη ζωή τους ήταν και παραμένει πολύ υψηλός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εφιαλτικοί αριθμοί κρουσμάτων και θυμάτων μεταξύ των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ στη χώρα μας η λήψη έγκαιρα των προστατευτικών μέτρων κατάργησης του επισκεπτηρίου απέδωσε εξαιρετικά και δεν είχαμε ιδιαίτερα κρούσματα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Οι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί που επηρεάστηκαν βαθιά από τα περιοριστικά μέτρα τα οποία συνεχίζονται ακόμη και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Ο κορωνοϊός και οι συνέπειές του ανέτρεψαν τη ρουτίνα των ατόμων της τρίτης ηλικίας, στερώντας τους απλές καθημερινές συνήθειες, οδηγώντας τους στην απομόνωση και την απέραντη μοναξιά.

Πολλοί παππούδες και πολλές γιαγιάδες που βοηθούν τα παιδιά τους στο καθημερινό δύσκολο πρόγραμμά τους, σταμάτησαν να έρχονται σε επαφή με τα εγγόνια τους, να τα παίρνουν από το σχολείο, να τα πηγαίνουν στις δραστηριότητές τους, να παίζουν μαζί τους, ακόμη και σε πολλές περιπτώσεις να τα αγκαλιάζουν. Σταμάτησαν λοιπόν να βιώνουν μια καθημερινότητα που τους έκανε να νιώθουν χρήσιμοι, τους έδινε ζωή και γέμιζε τις μέρες τους. 

Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι που διατηρούν μία καλή ποιότητα υγείας και ζωής, για μεγάλο χρονικό διάστημα διέκοψαν τις εκδρομές, τις εξορμήσεις και τις επισκέψεις στα χωριά, τα νησιά ή και σε αντίθετη περίπτωση, τις πόλεις. Τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων όπου πολλοί έβρισκαν παρέα και δημιουργική απασχόληση εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να παραμένουν κλειστά, ενώ στους οίκους ευγηρίας συνεχίζεται το μέτρο της απαγόρευσης επισκέψεων. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι σε μία άκρως ψηφιακή εποχή, οι ηλικιωμένοι μας, σε σημαντικό βαθμό, δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα smart phones, τα tablets και όλες εκείνες τις συσκευές και τις εφαρμογές που διευκολύνουν την επικοινωνία και παρέχουν αμεσότητα, με αποτέλεσμα η επαφή με τα άτομα της οικογένειας και του περιβάλλοντός τους να είναι μόνο τηλεφωνική ή εξ’ αποστάσεως.

Κατά τη διάρκεια του σχεδόν τρίμηνου εγκλεισμού στο σπίτι και με το ενδεχόμενο ενός νέου, εάν η καμπύλη της πανδημίας δεν παρουσιάσει ύφεση, μία άλλη κατηγορία ηλικιωμένων, οι ανήμποροι και μη αυτοεξυπηρετούμενοι, υπέστησαν ακόμη μεγαλύτερη πίεση, καθώς τα άτομα που τους φρόντιζαν ελάττωσαν τις επισκέψεις από φόβο μετάδοσης του ιού. Τα εξωτερικά ιατρεία στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ανέστειλαν για αρκετό καιρό τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο τακτικός έλεγχος της υγείας τους, εκτός από τα πολύ σοβαρά περιστατικά που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης. Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε τους ηλικιωμένους που ζουν εντελώς μόνοι αλλά και εκείνους που συντηρούνται οικονομικά από τα οικεία τους πρόσωπα, πολλά εκ των οποίων υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημία χάνοντας ακόμη και τη δουλειά τους λόγω της γενικότερης δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που επέφερε η πανδημία τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Η απομόνωση, η απομάκρυνση από την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα, η αδυναμία της αυτοεξυπηρέτησης, ο κίνδυνος της μόλυνσης, το ενδεχόμενο απώλειας προσφιλών προσώπων, ο φόβος μήπως και οι ίδιοι «φύγουν», είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, απειλητικό για τη ζωή των ηλικιωμένων. Το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα που τους κατακλύζουν δημιουργούν σε πολλούς σωματικά και λειτουργικά προβλήματα και δυσκολεύουν τον ήδη βεβαρυμμένο οργανισμό τους. Πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από κατάθλιψη και τείνουν να σωματοποιούν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. 

Ένα φαινόμενο το οποίο ανέδειξε η συνολική κατάσταση της πανδημίας ήταν ότι οι ηλικιωμένοι που εμφανίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, υπέρταση, κλπ., κατά τη διάρκεια του τρίμηνου περιορισμού στο σπίτι παραμέλησαν τις εξετάσεις τους και τη φαρμακευτική τους αγωγή με αποτέλεσμα, μόλις η καραντίνα ήρθη, να διαπιστώνουμε σοβαρές επιπλοκές και επιβάρυνση ή απορρύθμιση της υγείας τους. Αντίστοιχα σημαντικό πρόβλημα αποτέλεσε το γεγονός ότι καθυστέρησε η διάγνωση διαφόρων μορφών καρκίνου σε ηλικιωμένους και ενώ τα συμπτώματα υπήρχαν από πολλούς μήνες, δυστυχώς είτε δεν αξιολογήθηκαν από αυτούς έγκαιρα είτε δεν είχαν τη δυνατότητα έγκαιρης προσέλευσης στους ιατρούς. Το κόστος της καθυστέρησης αυτής είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Ευτυχώς αυτό δεν συνεχίζει να συμβαίνει, όμως ένα νέο lockdown θα ήταν πραγματικά δραματικό.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τρίτη ηλικία και τη δημόσια υγεία, έχει ήδη αναστείλει και για όσο διάστημα διαρκέσει η πανδημία όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις κοινού. Με δεδομένες τις υπάρχουσες συνθήκες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους συναφείς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς η φετινή πρόταση για το Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας των Ηλικιωμένων (ΗΠΙΟΝΗ 2020) αναφέρεται στην «Υγιή Αναπνοή-Πρόληψη και Διαχείριση των Λοιμώξεων στους Ηλικιωμένους-Η σημασία των εμβολιασμών». Η εγκύκλιος του προγράμματος με όλες τις προτάσεις για εφαρμογή του από τους επαγγελματίες υγείας σε όλη τη χώρα, βρίσκεται στον σύνδεσμο: https://www.gerontology.gr/2020/09/10/%ce%b7%cf%80%ce%b9%ce%bf%ce%bd%ce%b7-2020-%cf%85%ce%b%ce%b9%ce%ae%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%bd%ce%bf%ce%ae-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!