Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπάζει από παντού η ενημέρωση ...

 

Το ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ενημέρωση των πολιτών σε πολλά και σοβαρά θέματα το έχουμε καταλάβει όλοι και πάρα πολλές εκπομπές και άρθρα έχουν ασχοληθεί με το θέμα.

Παρά την τεράστια αύξηση μέσων σε σχέση με το παρελθόν, φαίνεται ότι η αξιόπιστη ενημέρωση ακολουθεί τον αντίθετο δρόμο σε παγκόσμιο , εθνικό, αλλά και τοπικό επίπεδο.

Τα μέσα μαζικής δικτύωσης βάζουν πολύ κόσμο σε πειρασμό να μεταφέρουν τις προσωπικές τους αντιλήψεις για αντικειμενικές απόψεις και τις ατεκμηρίωτες υποσχέσεις διαφόρων αρμοδίων, σε σίγουρες ειδήσεις.

Μικρά παραδείγματα παίρνουμε από τις ανακοινώσεις βουλευτή για άμεση κάλυψη του ακτινολόγου με σκοπό την έναρξη λειτουργίας του αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο μας. Πιστεύαμε ότι την άλλη μέρα, το πολύ την άλλη βδομάδα, ο/η ακτινολόγος θα ήταν στην θέση του/της. Έχουν περάσει περίπου 2 μήνες και παρά τις συνεχείς αναφορές στο θέμα και στην κάλυψη της θέσης, δεν έχει έρθει κανείς/καμιά . Καλό θα ήταν να ξέραμε αν τουλάχιστον έχει βγει το ΦΕΚ της θέσης.

Άλλα παραδείγματα είναι οι επί μηνών ανακοινώσεις για συναντήσεις για την σύνδεση της Καρύστου με τις Κυκλάδες χωρίς όμως ξεκάθαρες ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα η το ουσιαστικό περιεχόμενο των επαφών. Παρά λοιπόν το ότι έχει πρόσκληση ενδιαφέροντος, παρά του ότι ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα έτος και ενδοκυκλαδικό δρομολόγιο, δεν έχουμε μάθει το αν κάποια εταιρία τελικά δήλωσε επισήμως ενδιαφέρον και αν υπάρχει περίπτωση έστω και για ένα έτος να συνδεθούμε με τα νησιά. Δηλαδή, έγιναν κάποιες κινήσεις, δεν θα έπρεπε να υπάρξει κάποια ενημέρωση για το τι συμβαίνει τελικά?

Μας ανακοινώνουν διάφορα από το φέις και χαιρόμαστε, λέμε μπράβο και το πιστεύουμε. Δικαίως το πιστεύουμε γιατί δεν έχουμε αμφιβολία για την σοβαρότητα των ατόμων και ότι δεν θα έμπαιναν στον κόπο να ανακοινώσουν κάτι που δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μετά. Εκτός αν πιστεύουν ότι η μνήμη μας είναι τόσο ρηχή, η ότι οι αναγνώστες δεν αξίζουν τον σεβασμό που θα έφερνε κάποια συστολή στο μέλλον σε περίπτωση που δεν γίνουν όσα γράφονται με τόση σιγουριά.

Τι έχει γίνει λοιπόν με το Μαυσωλείο? Είδαμε τα σχέδια, ανακοινώθηκαν και όχι μια φορά . Πέρασαν χρόνια και ακόμα παραμένουν τα μάρμαρα όπως ακριβώς τα ξέρουμε χρόνια τώρα. Ίσως μια ανακοίνωση για το τι έχει πάει στραβά στην χρηματοδότηση η στον σχεδιασμό θα ήταν ένα δείγμα σεβασμού στο κοινό παρά η απόλυτη σιωπή .

Πολλοί κατακρίνουν τον δήμαρχο γιατί ανεβάζει στο φέις το που πάει και τι κάνει κάθε μέρα.

Κατά την γνώμη μου κακώς. Πολύ καλά κάνει ο κ.δήμαρχος και ανεβάζει την καθημερινότητα της εργασίας του. Από την μια οι πολίτες λένε, "Δεν ξέρουμε τι κάνουν όλη μέρα" και από την άλλη, όταν το μαθαίνουν, παραπονιούνται? Το λάθος δεν είναι ότι ανεβάζει το ότι κάνει και όλοι έχουν την δυνατότητα να δουν την επί τόπου εργασία σε διάφορα σημεία, αλλά το ότι αυτό θεωρείται δελτίο τύπου. Αυτό όμως οφείλεται και στα μέσα που αναπαράγουν μια "φτωχή" από πληροφορίες ανακοίνωση που απευθύνεται στους "φίλους "της σελίδας του μέσου, σε κανονικό δελτίο τύπου με πολλές σάλτσες που πολλές φορές που σε τίποτα δεν θυμίζουν δημοσιογραφία.

Ο Αρχηγός της Μείζονος αντιπολίτευσης έκανε παράπονα γιατί δεν ανέβασαν Ευβοικά ΜΜΕ ένα δελτίο τύπου. Την ίδια ώρα, δεν μπήκε στον κόπο να το στείλει σε αυτό το μέσο που διαβάζεται και απευθύνεται σε ποσοστό 90 τις εκατό σε κατοίκους του δήμου μας. Δηλαδή, γιατί τόσο ενδιαφέρον να μάθουν κάτι κάποιοι που δεν τους ενδιαφέρει βασικά? Η μήπως δεν είναι αυτός ο σκοπός?

Η Λαική Συσπείρωση από την άλλη, είναι η μόνη που συστηματικά ενημερώνει για πολλά θέματα και με τιμά με το να στέλνει τις ενημερώσεις . Μιλώ μόνο για τον εαυτό μου βέβαια και δεν συμπεριλαμβάνω άλλα μέσα.

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι το φέις έχει γίνει το μέσον που μέσα από αυτό κάνουν πολιτική και έχουν επαφή με τους πολίτες.

Αυτό είναι μια μεγάλη αυταπάτη γιατί ο στενός κύκλος των "φίλων" με τίποτα δεν θεωρείται επαφή με τον λαό . Ακόμα και αν είναι μια μορφή επαφής και ενημέρωσης είναι λάθος να θεωρείται της ίδιας σοβαρότητας με ένα κείμενο με αρχή, μέση και τέλος,που περιέχει στοιχεία αναλύσεις και πληροφορίες που θα πρέπει να σταθεί και να αρχειοθετηθεί με την σοβαρότητα και την τιμή που του αξίζει και αξίζει σε πολίτες υπεύθυνους και ενημερωμένους ακόμα και αν δεν ανήκουν στους 'φίλους".

Πολλές φορές ανεβάζω και εδώ τις αναρτήσεις από το φεις δείχνοντας τις ακριβώς όπως είναι, αλλά νομίζω ότι είναι λάθος και δεν θα έπρεπε να το συνεχίσω. Όπως και να ανεβάσω ξανά δελτία τύπου που δεν έχουν σταλεί στο μέιλ. 

Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρόεδρο της κοινότητας Καρύστου κ.Αλεξανδρή σήμερα το πρωί, αλλά σκεπτόμενη όλα τα ανωτέρω, πόσο σώφρον θα ήταν να αναφέρω όσα είπαμε σαν γεγονότα? Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι γίνεται μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια να μπουν τα πράγματα σε μια διαχειρίσιμη σειρά και πολλά χρόνια προβλήματα να βρουν την λύση τους. Ελπίζω να έχουμε πιο χειροπιαστά νέα σύντομα.

Αυτά τα λίγα για σήμερα και σας εύχομαι καλό υπόλοιπο Κυριακής.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!