Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

(ΣΠΠΕΝΚ) - Επεμβάσεις στον Καστανόλογγο

 

https://photos.google.com/share/AF1QipMtF_8GvQS1oH6I-ady7zLarx8RD90rfI8Nai0B-BvPoEKSsi1a4gR8W4A3Xxs_2A?key=aFk2TEE5bWNEd2tLOWZ4aGk0bmJNZnRla1hQcE5R


Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) πραγματοποίησε το Σάββατο 18-10-2020 αυτοψία στον Καστανόλογγο. Η εικόνα είναι θλιβερή (δείτε τις φωτογραφίες στο σύνδεσμο).

Στο αρχέγονο δάσος έχουν εισβάλει κάτι "έμπειρα συνεργεία" του Δασαρχείου και έχουν τεμαχίσει περίπου 40 αιωνόβια δέντρα ξερής και ημίξηρης καστανιάς τα οποία ή έχουν ήδη μεταφερθεί μακριά από το σημείο ως καυσόξυλα ή βρίσκονται ακόμα σε κομμάτια μέσα στο δάσος. ΄
Επισης κάποιες καστανιές έχουν κλαδευτεί!!! Εντός της άνω περίφραξης έχει ανοιχτεί δρόμος πρόσβασης πλάτους 5 μέτρων που πηγαίνει ανηφορικά και διακλαδίζεται σε άλλους οριζόντιους.

Το Δασαρχείο πρωτίστως φέρει ακέραιη την ευθύνη για την αδικαιολόγητη βλάβη που επιφέρει στον Καστανόλογγο. Ενεργεί με τη παρωχημένη λογική που είχε η δασοπονία μερικές δεκαετίες παλαιότερα.

Δεν ξεχνάμε επίσης ότι για την ‘‘αναγέννηση του Καστανόλογγου’’, το Δασαρχείο χρηματοδοτείται από μία εταιρεία Αιολικών Σταθμών που μαζί με τις υπόλοιπες έχουν ισοπεδώσει και λεηλατήσει ολόκληρο το βουνό.

Επιπλέον στην απόφασή του για υλοτόμηση ξερών και ημίξηρων καστανιών, το Δασαρχείο αγνόησε επιδεικτικά όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που υποχρεωτικά γνωμοδοτούν για έργα σε προστατευόμενες περιοχές καθώς και τις διαμαρτυρίες πολιτών και την Ιεραρχική Προσφυγή του Συλλόγου μας στην οποία ακόμη το αρμόδιο Υπουργείο δηλ. το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει απαντήσει.

Ο τόπος χάνει τα μοναδικά μνημειακά δέντρα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη χώρα και αποτελούν μοναδικό τουριστικό αξιοθέατο. Εξάλλου τα δέντρα που αφαιρούνται, αν και νεκρά, συμμετέχουν σε σημαντικές λειτουργίες της φύσης όπως η ανακύκλωση της ύλης από ξυλοφάγα έντομα, η προσφορά ενδιαίτηματος σε οργανισμούς κ.α.

'Ολες αυτές οι απαράδεκτες και επιστημονικά κατακριτέες ενέργειες, που θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην υποβάθμιση και καταστροφή του Καστανόλογγου, μας βρίσκουν αντίθετους και θα κινηθούμε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να τις αποτρέψουμε.

Για τον ΣΠΠΕΝΚ
Η Πρόεδρος – Χ. Μπερέτη
Ο Γραμματέας – Θ. Μπινιάρης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!