Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ ... ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ!

 


Στις 18-9-20 τα ξημερώματα είχαμε για μια ακόμα φορά πυρκαγιά κοντά στον Προφ. Ηλία (ΔΕ Μαρμαρίου) που ευτυχώς κατασβέστηκε γρήγορα. Τα αίτια ως συνήθως δεν έχουν γίνει γνωστά. 'Εχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος που σε άρθρο μας με αφορμή την μεγάλη φωτιά που έκαψε ολοσχερώς τον λόφο, αναρωτιώμασταν γιατί μπαίνουν συνέχεια πυρκαγιές στη συγκεκριμένη περιοχή; Κοντά στα χωριά Βατήσι, Καλογέρι και Αλέξι του Δήμου Καρύστου έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δύο μεγάλες πυρκαγιές (Ιούλιος 2018 και Σεπτέμβριος 2019) και αρκετές μικρότερες. Η περσινή ξεκίνησε σε δύσβατη περιοχή και με πολύ δυνατούς ανέμους με αποτέλεσμα να καταστραφεί όλος ο λόφος και μαζί του κισσούρια, κουμαριές κ.α. χρήσιμα μελισσοκομικά φυτά. Για να μην αναφερθούμε σε αρχαιολογικά ευρήματα, που θα τα δουν οι επισκέπτες του μέλλοντος ολίγον ξεροψημένα (κάπως σαν τις Μυκήνες).
Πέρα από την σπουδαία φύση, ο λόφος του Προφ. Ηλία έχει μεγάλη αρχαιολογική σημασία. Υπάρχει αρχαίο ανάλλημα, μεγάλο μέρος του οποίου έχει καταληφθεί από τον χριστιανικό ναό. Τα ευρήματα στην γύρω περιοχή χρονολογούνται στα μέσα του 7 αι. π.Χ., ενδεχομένως και νωρίτερα μιας και από τη συγκεκριμένη απόκριμνη και φυσικά οχυρή θέση μπορει κανείς να έχει οπτική επαφή με την 'Οχη, τον κόλπο της Καρύστου και του Μαρμαρίου ως και την Αττική, τον κάμπο του Κατσαρωνίου, αλλά και προς τα χωριά Καλογέρι, Βατήσι, Στουππαίους κλπ. Το οροπέδιο κοντά στην κορυφή είναι ενισχυμένο με ογκόλιθους (μεγαλιθικούς;) και κομμάτια οψιδιανού μαρτυρούν ζωή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πλησίον του κοντινού χωριού Αλέξι έχουν βρεθεί αρχαία λατομεία. Από τη νεότερη ιστορία γνωρίζουμε ότι στις 6. Μαίου 1823 οι δυνάμεις του Κριεζώτη νίκησαν τους Τούρκους της Καρύστου στη γνωστή ως "μάχη του χωριού Βατήσι" διάρκειας οκτώ ωρών. Ενα από τα σημεία της σύγκρουσης ήταν και η βουνοκορυφή του Προφ. Ηλία με τις οχυρώσεις της. "Εν τη μάχη ταύτη ... ήτις διήρκεσεν από πρωίας μέχρι δείλης, Ελλην μεν ουδείς εφονεύθη, ούτε ετρώθη", αναφέρει ο Γουναρόπουλος. Το 2001 η περιοχή πολυ σωστά ανακυρήχθηκε αρχαιολογικός χώρος (ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/37418/2224, ΦΕΚ 1008/1-8-2001) με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Στερεάς Ελλάδας με την αιτιολογία ότι εντοπίσθηκαν ορατά αρχαία οικοδομικά λείψανα και περισυνελέγησαν όστρακα χρονολογούμενα στους αρχαϊκούς έως και κλασσικούς χρόνους. Σε ένα θραύσμα ανάγλυφου πλακιδίου του 7ου αι. π.Χ. διακρίνεται το πίσω τμήμα αλόγου φτιαγμένο με την τεχνική της επίπεδης σφραγίδας.
Στην περιοχή του Προφ. Ηλία υπάρχουν δύο αιολικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις με άδεια λειτουργίας των "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Καρυστίας ΑΕ", 4,2 MW, 7 ΑΓ και "WRE HELLAS SA", 3,6 MW, 5 ΑΓ. Εκεί η καταστροφή έχει ήδη γίνει.
Δυστυχώς υπάρχει και αίτηση προς αξιολόγηση της εταιρείας "RESPLAN Ενεργειακή Κοινότητα ΠΕ" με μία ΑΓ των 3 MW. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον αρχαιολογικό χώρο θα προκύψει όμως από τη δημιουργία αιολικού σταθμού της εταιρείας "ENERFARM 4 AE" (με έδρα τη Δράμα / συμφερόντων Μάρμαρα Παυλίδης), η οποία έχει ως ζώνη κατάληψης στην κυριολεξία ολόκληρο το λόφο του Προφ. Ηλία και νοτιότερα με κατεύθυνση προς τον κάμπο του Κατσαρωνίου, σε λιγότερο από 500μ από το χωριό Αλέξι. Η μια υπο αξιολόγηση ανεμογεννήτρια της "ENERFARM 4" είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να μην κατασκευαστεί πάνω σε αρχαία ευρήματα (το έργο το έχουμε ξαναδεί στην Καρυστία και αλλού). Σε περίπτωση πύκνωσης σε μεταγενέστερο στάδιο θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα ο αρχαιολογικός χώρος. ΣΠΠΕΝΚ και ΑΜΑΚ θα προχωρήσουν σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Πολιτισμού.
Βίντεο από την πυρκαγιά Σεπτ. 2019:
Πυρκαγιά Ιούλιος 2018:
https://www.cnn.gr/…/ypo-meriko-elegxo-i-pyrkagia-stin-peri…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!