Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

27/11/2020. Ένας παράξενος Νοέμβρης τελειώνει.

φωτο Δημήτρης Βερούχης

 

Ένας πάρα πολύ διαφορετικός Νοέμβρης τελειώνει σε λίγες μέρες . Αντικρουόμενα συναισθήματα παλεύουν να βρουν την θέση τους για να υποδεχθούμε τις γιορτές.

Από την μια ο φόβος, ο θυμός χωρίς αποδέκτη, η βαθιά ανησυχία για το μέλλον και η λύπη για όσους υποφέρουν και από την άλλη, η βεβιασμένη σχεδόν ανάγκη για εορταστική ατμόσφαιρα εν όψη των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Όμως αν σκεφτούμε το πόσες χιλιάδες χρόνια μας πάνε πίσω στον χρόνο αυτές οι γιορτές, είναι εύκολο να δούμε ότι η ανθρωπότητα τις γιόρτασε πολλές φορές σε ίδιο και χειρότερο κλίμα.

Είναι όπως φαίνεται η ανάγκη των ανθρώπων να θρέφουν την ελπίδα τους για το μέλλον και να γιορτάζουν φανατικά το ότι έχουν επιζήσει από όσα εμπόδια τους βάζει η ζωή.

Με την μοναδική ευχή για φέτος, το υπόλοιπο του 2020, να βρεθεί μια λύση σε αυτήν την τρομερή αρρώστια που αφήνει τους ανθρώπους να πεθαίνουν μόνοι, θα περάσουμε τις τελευταίες μέρες του χρόνου και υποδεχόμαστε τον νέο με επιφυλάξεις και ενδοιασμούς για όσα μας επιφυλάσσει..


γοργόνι (το)

προκομμένος γλήγορος, ακούραστος στις δουλειές.

Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος – Πανταζής Κοντομίχης

Γοργόνι /τὸ/ (γοργὸς) = ἄνθρωπος ταχὺς καὶ ἀκαταπόνητος εἰς ἐργασίαν.

Tα Λευκαδίτικα – Χριστόφορος Λάζαρη

Πηγή: γοργόνι (το) - Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος . Δείτε περισσότερα εδώ: https://lexikolefkadas.gr/gorgoni-to

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΡΤΙΟΣ Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδεία...