Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Η καταπίεση της τηλε-εκπαίδευσης.

 

Έχουμε κλείσει ήδη αρκετές βδομάδες μάθημα μπροστά στον υπολογιστή αλλά εκτός από τα εμφανή προβλήματα που υπάρχουν με τις κακές συνδέσεις , την ποιότητα ήχου και  τις σπασμένες οθόνες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και άλλα που γεμίζουν ανησυχία τους γονείς και δημιουργούν μεγάλη πίεση στα παιδιά.

Στο σχολείο υπάρχουν τα διαλλείματα που τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να τρέξουν να παίξουν, να εκτονώσουν την ενεργητικότητα τους και να την διοχετεύσουν στο παιχνίδι .

Στο σπίτι πάλι, οι μέρες περνούν χωρίς την κίνηση και την εκτόνωση. Χωρίς τους φίλους τους και τους αντιπάλους τους στο παιχνίδι. 

Υπάρχουν υπερκινητικά παιδιά, άλλα με πολλές άλλες δυσκολίες στην μάθηση και άλλα με ευαισθησίες που γίνονται πιο οξύνονται εξ αιτίας της απομόνωσης τους.

Πως αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστούν τα δικά τους προβλήματα?

Η αλήθεια είναι ότι όση καλή διάθεση και να υπάρχει, το πρόγραμμα που πρέπει να βγει δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να ελιχθούν και να έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα για το καθένα ξεχωριστά.

Το πρόγραμμα είναι βαρύ για πολλά παιδιά -κυρίως Γυμνασίου και Λυκείου- με πολλά φροντιστήρια με αποτέλεσμα πολλές ώρες να προστίθενται σε αυτές του σχολείου. 

Όλα αυτά έχουν αρχίσει και βαραίνουν στην παιδική ψυχολογία και επιβάλλεται να υπάρχει άσκηση και βόλτα, έστω και με το ζόρι.

Η σωστή διατροφή επίσης παίζει τον ρόλο της αλλά και η διαμόρφωση όσο είναι το δυνατόν του χώρου που κάνει μάθημα με τον κατάλληλο φωτισμό, και πολλές φορές την κατανόηση των δασκάλων στα παιδιά για να σηκωθούν και να κάνουν βόλτα στο δωμάτιο.

Το να κάνεις υπομονή, είναι μια κουβέντα. Το πως και πόσο μπορούν τα παιδιά να το αντέξουν, είναι κάτι άλλο. Ίσως το πρόγραμμα των χωρών που έχουν υιοθετήσει τέτοιου είδους εκπαίδευση με επιτυχία, θα ήταν μια κάποια βοήθεια.

Με λίγα λόγια, αν είναι να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει

Πρώτον να έχουμε καλύτερη σύνδεση,

Δεύτερον να οργανωθεί ένα νέο πρόγραμμα στα παιδιά στο σπίτι με άσκηση και άλλες δραστηριότητες που θα τους επιτρέψουν να εκτονωθούν  και να δημιουργήσουν.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΡΤΙΟΣ Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδεία...