Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Φυτευτική περίοδος - Μην ξεχνάμε τα οπωροφόρα... Γράφει ο Σταμάτης Σεκλιζιότης.

 Ένας πάρα πολύ ωραίο άρθρο που θα ενδιαφέρει πολλούς που σκέφτονται να φυτέψουν νέα δέντρα σε αγρούς και κήπους. 

Φυτευτική περίοδος - Μην ξεχνάμε τα οπωροφόρα...
Όπως και πρόσφατα ξαναμιλήσαμε, η εποχή των φυτεύσεων είναι εδώ από τον Οκτώβριο και θα κρατήσει μέχρι τον και Απρίλη (ανάλογα με τις θερμοκρασίες)…… Εκτός από καλλωπιστικά φυτεύουμε και καρποφόρα δένδρα και καλό είναι να συνηθίσουμε να φυτεύουμε όλο και περισσότερα κάθε χρόνο…!! Επίσης μπορούμε να τα προμηθευτούμε έτοιμα σε φυτοδοχεία...
Εφόσον υπάρχει ο έξτρα χώρος ας κάνουμε ότι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι…. Φυτεύουμε μερικά οπωροφόρα κατάλληλα για την περιοχή μας και μεταμορφώνουμε γωνιές του κήπου μας, στα προκήπια και τους υπαίθριους ακάλυπτους χώρους μας από καλλωπιστικά σε «εδώδιμα μικροτοπία», ακόμη και σε βεράντες και στα μπαλκόνια μας σε φυτοδοχεία… Ακόμη και καλλωπιστικά αν υπάρχουν φροντίζουμε να φυτεύουμε μαζί τους δένδρα, που θα συμβιώνουν...
Τα οπωροφόρα ανάλογα με την τοποθεσία, εκτός από όσα μας προσφέρουν τα καλλωπιστικά φυτά, δίνουν επί πλέον καρπό, σκιά, δρόσο και προσελκύουν πουλιά και έντομα…, ποιος δεν θα ήθελε έξω από την πόρτα του τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα κίτρα, τις ελιές, τους λωτούς, τα γκρέιπ φρουτ, τα βερίκοκα, τις βανίλιες, τα κυδώνια, τα κεράσια, τα σύκα, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα ρόδια, αχλάδια, μήλα, μούσμουλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, κορόμηλα, δαμάσκηνα, μούρα, κεράσια, κουμαριές, μύρτιλα, σταφύλια και κρασάκι από κλήματα και κληματαριές, ακόμα και μπανανιές στα νοτιότερα…!!
Με τα οπωροφόρα, εκτός από τον καρπό (νωπά φρούτα, ξηροί καρποί, πρώτη ύλη για σπιτικές συνταγές και για γλυκοπαρασκευάσματα, λιαστά, μαρμελάδες, κλπ) την άνοιξη χαιρόμαστε την ανθοφορία τους, το καλοκαίρι το θρόισμα και τις σκιές τους, ύστερα τα κίτρινα τα καφετιά και τα κόκκινα φύλλα που πέφτουν (για τα φυλλοβόλα…), ενώ τον χειμώνα τις γυμνές τους σιλουέτες που «κοιμούνται» περιμένοντας το κλάδεμα και ξανά την άνοιξη που θα φουσκώσουν μάτια, θα λουλουδιάσουν, θα αναβλαστήσουν, θα καρπίσουν και θα μας θυμίζουν αυτά που λίγο ή πολύ ξεχάσαμε, αυτά που κάποτε βλέπαμε στις γειτονιές, στις εξοχές, στις αυλές των παππούδων μας και στους μπαχτσέδες….
Αυτόν τον χειμώνα και πριν πιάσουν οι πρώτες ζέστες περιποιηθείτε τους κήπους σας, τις αυλές σας, τις ταράτσες και τα μπαλκόνια σας, ξεφορτωθείτε άχρηστα πράγματα, γέρικα, άρρωστα και «στείρα» φυτά που μόνο χώρο σας κλέβουν, σκάψτε και φυτέψτε ένα υγιές οπωροφόρο ίσως και περισσότερα όσοι έχετε τον χώρο… Τα δένδρα προσθέτουν ζωντάνια, αξία στον ανοικτό και στον δομημένο χώρο, σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αισθητική, προστασία από πλημμύρες και ανέμους, προσελκύουν άγρια ζωή…..
Φυτεύουμε λοιπόν παντού, ακόμα και στις ταράτσες και στα μπαλκόνια. Φυτεύουμε σε συνθετικές και κεραμικές γλάστρες σε χρώματα, μεγέθη και σχέδια που μας αρέσουν, φτιάξτε ξύλινα containers γεμίστε τα με χώμα, χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα λιπάσματα, φυτοχώματα και υποστρώματα, συμβουλευτείτε τους Γεωπόνους σας, διαλέξτε και αγοράστε καλά ριζωμένα δένδρα σε γλάστρα ή σε μπάλα χώματος από αυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή σας.
Μην πέφτετε «θύματα» της απορριπτικής θεωρίας του «ακίνητου» ή του «ασυγκίνητου» φυτού επειδή δεν σας μιλά, δεν σας αισθάνεται, επειδή σας λερώνει με τα φύλλα του, ή δεν ανταποδίδει τη φροντίδα σας… Αυτό είναι τεράστιο λάθος, προδίδει άγνοια, πρόκειται για πλάνη και αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια που μας στέρησαν την επαφή με τη γη και απομάκρυναν τον άνθρωπο της πόλης από την πράσινη φύση, από την προέλευση της τροφής του και από τον προορισμό του…..
Μόνο και μόνο η διαδικασία και η γοητεία της διαδρομής από την επιλογή του φυτού, μέχρι το φύτεμα την καρποφορία και την καρποσυλλογή είναι «χαρά» για όλες τις ηλικίες, είναι «άσκηση και θεραπεία ψυχής και σώματος», είναι «μάθηση», είναι "ανάμνηση", αλλά και «αποστασιοποίηση και αποτοξίνωση» από τις «βλαπτικές» συνήθειες της καθημερινότητας, ζωογόνο άγγιγμα με το χώμα, την ίδια τη ζωή, τις γεύσεις, την «νοσταλγική» επαφή και επιστροφή στην αίσθηση της διαδοχής των εποχών..…
Ανάμεσα στα γνωστά καρποφόρα είδη που ευδοκιμούν στη χώρα μας και που είναι διαθέσιμα, αναφέρουμε μια σειρά από τα πιο «δημοφιλή» που θα μπορούσαν να φυτευτούν τούτο τον χειμώνα είτε «μοναχικά» είτε σε «συστάδες & ομάδες», ή σε βεράντες και σε μπαλκόνια σε φυτοδοχεία, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλα είδη και ποικιλίες, διαθέσιμα πάντοτε με μπάλα χώματος ή σε γλάστρα.
Δεν αναφέρουμε μια σειρά από εξωτικά & υποτροπικά οπωροφόρα όπως π.χ. τα Μάνγκο, την Παπάγια, Γκουάβα, κλπ τα οποία σε περιοχές της χώρας δείχνουν να τα καταφέρνουν και να αναπτύσσονται ικανοποιητικά όταν οι θερμοκρασίες βοηθούν, αλλά εδώ περιοριζόμαστε στα πιο γνωστά Καρποφόρα Δένδρα και Ποικιλίες για την ύπαιθρο, τον περιαστικό χώρο, τις αυλές, τα σχολεία, τα ιδρύματα, τα επιτηρούμενη πάρκα και για κάθε διαθέσιμο χώρο, όπως είναι τα δένδρα:
Ελιά Olea Europa
Ροδακινιά Prunus persica
Νεκταρινιά Prunus Persica Nectarina
Βερυκοκιά Prunus armeniaca
Κερασιά Prunus avium
Δαμασκηνιά & Βανίλιες (τζανεριές, κλπ) Prunus domestica
Συκιά Ficus carica (μαύρη και πράσινη)
Μουσμουλιά Eriobotrya japonica
Αχλαδιά (4-5 πολύ παραγωγικές ποικιλίες) Pyrus communis
Μηλιά (6-7 πολύ παραγωγικές ποικιλίες) Malus domestica
Ροδιά Punica granatum
Κυδωνιά Cydonia oblonga
Λωτός Diospyros kaki
Καρυδιά Juglans regia
Φουντουκιά Corylus avellana
Καστανιά (η Ευρωπαϊκή) για τις κατάλληλες περιοχές και υψόμετρα Castanea sativa
Κουμαριά Arbutus unedo
Λεμονιά (σε κατοικημένες περιοχές, θα μπορούσαν να μετατραπούν οι νεραντζιές σε λεμονιές ή πορτοκαλιές με κατάλληλα κεντρώματα...) Citrus limon
Ακτινιδιά σε κρεβατίνα Actinidia deliciosa
Κληματαριές Vitis vinifera
Πορτοκαλιά Citrus sinensis
Kιτριά Citrus medica
Μανταρινιά Citrus reticulata
Κλημεντίνη Citrus clementina
Κουμκουατ Fortunella japonica
Xουρμαδιά Phoenix dactylifera
Μπανανιά Musa Japonica
Αβοκάντο Persea americana
κ. ά.
Για την προμήθεια των κατάλληλων φυτών, τεχνικές συμβουλές, για απορίες και άλλες πληροφορίες είναι απαραίτητο να καλούνται ή τα μηνύματα των αναγνωστών να απευθύνονται σε Γεωπόνους.
Στην συνέχεια, αν και η πλειοψηφία των αναγνωστών τα γνωρίζει, παρατίθενται φωτογραφίες για όλα τα δένδρα που αναφέρονται παραπάνω και διάφοροι τρόποι διατήρησης σε φυτοδοχεία για κάποια από αυτά, σε κήπους, μπαλκόνια και ταράτσες. Πολλά από τα δένδρα στις εικόνες, δέχονται νανισμό χωρίς να απωλέσουν την παραγωγικότητά τους.
Για την απόκτηση τέτοιων δένδρων είναι καλύτερο να συμβουλεύεστε του Γεωπόνους, όπως και για άλλα ζητήματα σχετικά με την φροντίδα τους.
Σταμάτης Σεκλιζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τα Αιολικά Πάρκα στην Κύμη και την Κεντρική Εύβοια 4/5/2020

  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ ΣΟΥΦΛΕΡΗΣ · ΔΕΥΤΕΡΑ, 4 ΜΑΪΟΥ 2020 · ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜ...