Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Ερωτήσεις σχετικά με τις ΑΠΕ της ανεξάρτητης Περιφερειακής συμβούλου Άννας Καρύκα στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο

 Το κείμενο αναφέρει φωτογραφίες που δεν μπόρεσαν να ανέβουν.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑ

Είναι στους περισσότερους από εμάς γνωστή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Νότια Καρυστία και συγκεκριμένα στο Δήμο Καρύστου, σχετικά με την εκτεταμένη εγκατάσταση ανεμογεννητριών από διάφορες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οι προβληματισμοί που έχουν προκύψει, ενδεχόμενα κακώς κείμενα ή και σοβαρότερες διενέξεις.

Εν συντομία, παρατίθενται τα παρακάτω στοιχεία:

Πάνω από 700 ανεμογεννήτριες έχουν ή θα εγκατασταθούν στα όρια του Δήμου Καρύστου, πληθυσμού περίπου 12.000 κατοίκων.

 Κάθε βάση ανεμογεννήτριας στηρίζεται σε τόνους τσιμέντου, με όσα αυτό συνεπάγεται για το έδαφος, το πράσινο και τα ζώα.

 Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής πλήττονται ανεπανόρθωτα. Τα νερά μολύνονται, ζώα και πτηνά δεν βρίσκουν φαγητό.

Πλήττεται η τουριστική εικόνα της περιοχής. (Η εγκατάσταση του γερανού στις φωτογραφίες 1 και 2 έχει γίνει στην περιοχή Μπούρος- από τις πλέον τουριστικές, με παραλίες και εξοχικές κατοικίες- και σκοπό έχει την εκφόρτωση κομματιών των ανεμογεννητριών). Επίσης, επιπτώσεις προκαλούνται στο πολιτιστικό περιβάλλον. Άλλες σοβαρές ζημιές υφίσταται το ήδη κακής κατάστασης οδικό δίκτυο της περιοχής από τις διελεύσεις υπερβαρέων οχημάτων.

Οι εταιρίες δεν βαρύνονται με υποχρεώσεις συντήρησης ή απομάκρυνσης των ανεμογεννητριών, ακόμα και μετά το πέρας λειτουργίας τους (20ετία)


Δεν είναι δυστυχώς καθόλου σπάνια τα φαινόμενα εκμετάλλευσης της περιοχής και των συνθηκών για κάθε είδους παράβαση. (Εδώ σταθμευμένα εν μέσω του δρόμου την περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας).


Μέχρι πρόσφατα γίνονταν ακόμα και εκτεταμένες υδροληψίες, ακόμα και από πηγάδια ιδιωτών, όπως είχε δημοσίως καταγγελθεί.

Ας δεχθούμε ότι είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως της αιολικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο βωμό αυτής της ιδέας είναι θεμιτό μια ολόκληρη περιοχή χιλιάδων κατοίκων να υποβαθμίζεται και να «καταδικάζεται» μακροπρόθεσμα σε επιπτώσεις στην υγεία, στο περιβάλλον, στην οικονομία της με ανάχωμα κάποια βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη και μάλιστα για λίγους.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, έστω να ισοσταθμιστεί η υπερεκμετάλλευση φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής (αέρας), με παροχές προς αυτήν και σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη προς τους κατοίκους, ώστε να επέλθει ένα σχετικό ισοζύγιο ανάμεσα στα οφέλη κάποιων και τις επιπτώσεις στους κατοίκους συνολικά.

Για το λόγο αυτό ερωτάται το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας αν προτίθεται να λάβει αποφάσεις και να πιέσει προς τις απαραίτητες κατευθύνσεις, σε συνεργασία με τον Δήμο Καρύστου. Συγκεκριμένα ερωτάσθε:

Α) Θα διεκδικήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να σταματήσει οριστικά οποιαδήποτε επιπλέον εγκατάσταση ή αδειοδότηση εγκατάστασης στο Δήμο Καρύστου, σε συνεργασία και με το Δήμο, ο οποίος έχει ήδη τοποθετηθεί κατά των επιπλέον εγκαταστάσεων- https://yperdiavgeia.gr/pdfjs/web/viewer.html?file=/decisions/downloadPdf/39377172 .  Ειδικά, με το πρόσφατο επείγον θέμα που έχει ανακύψει σε σχέση με τις «Ενεργειακές Κοινότητες», οι οποίες επιλέγουν να προτείνουν σημεία για εγκατάσταση ανεμογεννητριών τουριστικές και οικιστικές ζώνες (ΕΥΕΛΠΙΣ).

Β) Θα διεκδικήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να εφαρμοσθούν- ακόμα και κατ’ εξαίρεση- ειδικές χρεώσεις- ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων του Δήμου συνολικά.

Γ) Θα διεκδικήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να εφαρμόζονται ελαστικότερα μέτρα- προθεσμίες στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δ) Θα διεκδικήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να υποχρεωθούν οι εταιρίες σε κάποιου είδους αποκατάσταση της προτέρας κατάστασης- έστω και με απομάκρυνση των σωμάτων των ανεμογεννητριών κατά ποσοστό επί τοις εκατό, αν όχι ολικά.

Ε) Θα διεκδικήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να υπάρξει ειδική πρόνοια- επείγων σχεδιασμός και αποκατάσταση για το οδικό δίκτυο της περιοχής, το οποίο καταστρέφεται από τις διελεύσεις υπερβαρέων οχημάτων.

Στ) Θα ζητήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση του ΠΣ για τις χορηγίες των ΑΠΕ και πως αυτές διοχετεύονται στις κοινότητες.

Με εκτίμηση, Άννα Καρύκα

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάλεσμα από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας στην συγκέντρωση της Δευτέρας 12/4/2021.

  Tην  Δευτέρα 12.4.2021  διαμαρτυρόμαστε  κατά της συνεχιζόμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών.   Κεντρικό σύνθημα ΚΑΜΙΑ  ΑΛΛΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙ...