Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Η επόμενη ανεμογεννήτρια, είναι του γείτονα σου στο χωράφι σου.

Το κόλπο γκρόσο της εποχής λέγεται, Ενεργειακή κοινότητα. 

Η Ενεργειακή Κοινότητα, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται μια πάρα πολύ καλή περιβαλλοντική και κοινωνική εξέλιξη στο θέμα της καθαρής ενέργειας.
Όμως, όπως όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, και μάλιστα στην Νότια Εύβοια, γίνεται στραβά και εκ του πονηρού.

Το θέμα έχει ως εξής. Όταν πριν μερικά χρόνια λέγαμε για τις  ανεμογεννήτριες, εννοούσαμε πίσω από τον Τσολιά και για αυτό δεν αντιδρούσε ο κόσμος. Έτσι έλεγαν τουλάχιστον.

Όπως ολοκάθαρα βλέπετε, έχουν ήδη κυκλώσει μεγάλο μέρος του ορίζοντα και με το κόλπο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, μπαίνουν όλο και πιο κοντά στα σπίτια, και στους οικισμούς. Όλο πιο κοντά σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος και αρχαιολογικών χώρων. 

Οι υπόλοιπες περιοχές είναι κατειλημμένες από τις μεγάλες εταιρίες.

Και σας ρωτώ Καρυστινοί και Καρυστινές. Συμφωνείτε ο κάθε ένας που έχει μια άκρη σε μια εταιρία να φυτεύει όπου γουστάρουν ανεμογεννήτριες?

Σας ρωτώ Καρυστινοί και Καρυστινές, εσείς που κάνατε φασαρίες και κινητοποιήσεις για τους πυλώνες, για τις γραμμές, για το Νοσοκομείο, για το Σχολείο και τόσα άλλα, θα επιτρέψετε πραγματικά να μετατραπεί η γούρνα και ο ορίζοντας μας σε συστοιχίες ανεμογεννητριών με τον ανάλογο θόρυβο, οπτική όχληση, συνοδά έργα που απαξιώνουν τον γη μας ακόμα πιο πολύ και κάνουν το όνειρο της όποιας τουριστικής ανάπτυξης ένα κακόηχο αστείο?

Σας ρωτάω Καρυστινοί και Καρυστινές, θα μείνετε και τώρα σιωπηλοί όταν τεχνιέντως και από το παράθυρο μερικοί θα σας φορτώσουν στο σβέρκο το κέρδος τους? Θα το δεχτείτε?

Σε όλες αυτές τις κοινότητες, υπάρχουν και κάποιοι ντόπιοι , επομένως ο τίτλος δεν είναι μόνο για να κάνει εντύπωση , αλλά μάλλον να προβλέψει το θλιβερό μας μέλλον.

Αυτά και να σκεφτείτε εσείς οι Καρυστινοί και Καρυστινές, όπως και οι κάτοικοι της Γούρνας γενικότερα, για πόσο καιρό και το πόσο πολύ θα ξεχνάμε αυτό που είμαστε στην πραγματικότητα.Βασιλική Βαρελά

15 ώρ. ·
Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Το νέο κόλπο για επιδοτήσεις και
φοροαπαλλαγές αιολικών σταθμών λέγεται "Ενεργειακές Κοινότητες"
Όπου πρέπει να συμμετέχουν ντόπιοι αλλά πίσω από αυτούς κρύβονται εταιρίες ΑΠΕ διότι για να πάρει η Ενεργειακή Κοινότητα Βεβαίωση Παραγωγής από την ΡΑΕ, χρειάζεται μια πανάκριβη εγγυητική επιστολή.
Το χειρότερο ότι για να γλιτώσουν τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην προστατευόμενη περιοχή της Οχης και επειδή δεν υπάρχουν ελεύθερες βουνοκορφές πλέον εκεί για να στήσουν τα παλούκια τους, διαλέγουν περιοχές με οικισμούς και μέσα σε τουριστικές ζώνες.
Αυτό δεν πρέπει να περάσει γιατί μετά ξεχάστε εντελώς τον τουρισμό και τον ήσυχο ύπνο τα βράδια.
Μάλλον ετοιμαστείτε για μετανάστευση.
Θα μείνουν μόνιμοι κάτοικοι της Καρυστίας τα παλούκια και οι ντόπιοι πρωτεργάτες αυτών των Ενεργειακών Κοινοτήτων θα τσεπώσουν το παραδάκι και μην τον είδατε τον Παναή....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τα Αιολικά Πάρκα στην Κύμη και την Κεντρική Εύβοια 4/5/2020

  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ ΣΟΥΦΛΕΡΗΣ · ΔΕΥΤΕΡΑ, 4 ΜΑΪΟΥ 2020 · ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜ...