Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021

Στην Εύβοια δίνεται η χαριστική βολή - Το Περιφερειακό Συμβούλιο να συνδράμει στην ακύρωση σχεδιασμών με οποιωνδήποτε τρόπο

 


«Η συζήτηση περί Ανεμογεννητριών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και η ανάγκη επικαιροποίησης της θέσης του»

Στην πρώτη για το νέο έτος τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και με αφορμή ερώτηση μου για επένδυση μαμούθ από εταιρία που σκοπεύει να δημιουργήσει νέα Αιολικά Πάρκα ισχύος 450.6 MW στη Βόρεια-Κεντρική και Νότια Εύβοια καθώς και τις σχετικές ερωτήσεις από 3 ακόμη Περιφερειακούς Συμβούλους άνοιξε ένας πολύ ενδιαφέρον διάλογος περί ΑΠΕ και συγκεκριμένα Ανεμογεννήτριες.

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος ομοφώνα συμφωνήθηκε να προβιβαστεί το θέμα ως επίκαιρο και προ ημερησίας διάταξης με στόχο να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις αλλά και να προκύψει κάποια ενέργεια στήριξης των δίκαιων αιτημάτων των Δημοτικών Συμβουλίων, φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών για να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί των εταιρειών και να αναχαιτιστεί η «αδηφάγα» τακτική της ΡΑΕ.

Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δια της διαπαραταξιακής Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα δηλαδή δεν μετέχει των αποφάσεων παρά μόνο συνεπικουρεί γνωμοδοτικά, λέει δηλαδή την άποψη της σε προτάσεις που έρχονται προς συζήτηση είτε είναι συμφέρουσες είτε είναι βλαπτικές για την Περιφέρεια, χωρίς δυνατότητα επιβολής της. 

Ως εκ τούτου οι αποφάσεις παίρνονται από το κεντρικό κράτος παρακάμπτοντας τις τοπικές κοινωνίες που εκφράζονται μέσω της Αυτοδιοίκησης, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Πριν έναν χρόνο σχεδόν και έπειτα από την ανάρτηση νέων χαρτών από την ΡΑΕ που δείχνει κατάφυτη από Α/Γ την Εύβοια αλλά και όλη τη Στερεά Ελλάδα και αλλά σχετικά θέματα που προέκυψαν προτείναμε στην Περιφερειακή Αρχή και στην πλειοψηφία αποφασίστηκε μια κοινή δήλωση, ένα ψήφισμα για την στάση που θα κρατήσουμε σε μελλοντικούς βλαπτικούς σχεδιασμούς. 

Με πολιτική του απόφαση τότε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας υποσχέθηκε να αντισταθεί και να προασπίσει τα συμφέροντα του περιβάλλοντος και των πολιτών απέναντι σε τέτοιου είδους καταστροφικούς σχεδιασμούς. Βασική παράμετρος του κειμένου ήταν η συμπόρευση με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. 

Στην περίπτωση της Εύβοιας, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από το σύνολο σχεδόν των περιβαλλοντικών οργανώσεων, φορέων και σχετιζόμενων Δήμων που πολύ σωστά προσέφυγαν ήδη ενδικοφανώς κατά αυτών των αποφάσεων και εξελίξεων.

Σε αυτόν το δίκαιο αγώνα κάθε πολίτης και πόσο μάλλον κάθε αιρετός/η οφείλει να πράξει το περισσότερο δυνατόν ακόμα και αν χρειάζεται να υπερβεί τον θεσμικό του ρόλο. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η παράταξη μας Στερεά Υπεροχής δεν συμπεριλαμβάνεται στις παρατάξεις που λένε στείρα, όχι στις ΑΠΕ και τις Α/Γ, αντιθέτως τασσόμαστε υπέρ των εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας μεταξύ αυτών και οι Α/Γ, υπέρ της ήπιας μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή κοκ. 

Άλλο όμως η δίκαιη συμμετοχή του τόπου μας σε αυτό το περιβαλλοντολογικό στοίχημα και άλλο η ασύδοτη εκμετάλλευση εις βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών. 

Η ανεξέλεγκτη στρατηγική της ΡΑΕ, η πάγια τακτική της κυβέρνησης να αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες και να ευνοεί ημετέρους και φυσικά ο περιβαλλοντοκτόνος Νόμος Χατζιδάκη άνοιξαν την κερκόπορτα για κάθε είδους λεηλασία σε τόπους και σημεία που άλλοτε ήταν θέσφατα. 

Στην Εύβοια πολλές από τις περιοχές που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Natura, εκεί βρίσκεται το Αισθητικό Δάσος Στενής, Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους των χωριών της Κύμης, Καταφύγια Αγριας Ζωής, Τόποι Παγκόσμιας και Πανευρωπαϊκής Αξίας για τα Πτηνά, αρχαιότητες κ.ά. Αυτήν τη στιγμή λοιπόν με διαδικασίες fast track, ένας νομός που ήδη παράγει το 40% της ενέργειας από ΑΠΕ, καταπατώντας κάθε έννοια αναλογικότητας προορίζεται για την εγκατάσταση του μεγαλύτερου Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη χώρα και μάλιστα πρόκειται να υπαχθεί στον ειδικό αναπτυξιακό νόμο 3894/2010 ως “Στρατηγική Επένδυση”!

Με αυτό το σκεπτικό και αντίστοιχα παραδείγματα από την Βοιωτία, τη Φωκίδα και αλλού ζητήσαμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να συνδράμει προς την ακύρωση των παραπάνω σχεδιασμών με οποιωνδήποτε τρόπο. 

Από την συνεδρίαση προέκυψε η ανάγκη να συνταχθεί άμεσα κοινή δήλωση που θα εμπεριέχει αφενός την αντίθεση μας σε αυτές τις «επενδύσεις» και αφετέρου τα αιτήματα μας για άμεση επεξεργασία Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ και ανάληψη περισσότερων αρμοδιοτήτων αποφασιστικού χαρακτήρα από το Περιφερειακό Συμβούλιο (έναντι του γνωμοδοτικού που έχει σήμερα). 

Στις θεωρίες είμαστε καλοί, στις πράξεις εκούσια ή ακούσια όμως πάσχουμε.

Ειδικά στην Εύβοια που βρισκόμαστε στο και ‘5 η ανάγκη για πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό αγώνα είναι επιτακτική, οπότε επιπλέον οι παρατάξεις της μειοψηφίας αιτηθήκαμε η Περιφερειακή Αρχή να αναζητήσει την συνδρομή των Νομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας ώστε να προχωρήσουμε στις ενδεδειγμένες νομικές διαδικασίες. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα λοιπόν για την Περιφερειακή Αρχή! 

Αναμένουμε την ίδια ζέση από όλον τον πολιτικό κόσμο και δη τους Ευβοιώτες κυβερνητικούς βουλευτές που κρατούν σιγή ιχθύος

Όπως ανέφερα στον Περιφερειάρχη «αυτήν τη στιγμή δίνεται η χαριστική βολή στον ήδη απαξιωμένο Νομό μας

Αν αυτή η επένδυση προχωρήσει τότε η απραξία που γνώρισε διαχρονικά ο τόπος μας θα θεωρηθεί συστηματική και προμελετημένη και θα βαραίνει και εσάς εσαεί δίκαια ή άδικα».

Ακριώτου Θεοδώρα
Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
Στερεά Υπεροχής!


Notios Evoikos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάλεσμα από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας στην συγκέντρωση της Δευτέρας 12/4/2021.

  Tην  Δευτέρα 12.4.2021  διαμαρτυρόμαστε  κατά της συνεχιζόμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών.   Κεντρικό σύνθημα ΚΑΜΙΑ  ΑΛΛΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙ...