Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Τι άλλα νέα? 6 Μαρτίου 2021.

 Μάρτης και απόψε..Απόκριες ξανά..Άλλες απόκριες, παράξενες, φοβικές με την ελπίδα να ξεφεύγει συνέχεια στα στενά δρομάκια των αναμνήσεων.

Περιμένουμε μήνες και μήνες μια υποσχόμενη ελευθερία που όλο και μετατωπίζεται σαν μια μοιραία υπόσχεση που δεν λέει ποτέ να πραγματοποιηθεί.

Η μέρες μεγαλώνουν κάθε μέρα και πιο πολύ και η Άνοιξη ανακτά τα χαμένα της εδάφη μέρα με την μέρα από τον Χειμώνα. Χιλιοειπωμένα κλισέ, όμως δεν έχει κάποιος  παρά να κοιτά κάθε πρωί τον ουρανό και την γη για να μπει σε αυτό το συναισθηματικό ανοιξιάτικο γαιτανάκι που φέρνει το χαμόγελο πιο συχνά και την ανυπομονησία του καλοκαιριού ακόμα συχνότερα.

Δεν ξέρω αν μας απασχολούν οι Τούρκοι με τις απειλές περισσότερο από την επιστρεπτέα . Ο μακρύς εγκλεισμός έχει πάρει τον φόρο του όχι μόνο από τα εισοδήματα αλλά και από την ψυχή μας και εκεί δεν φτάνει καμιά επιστρεπτέα να αναπληρώσει το παραμικρό κενό.

Κατά τα άλλα ο πλανήτης όλος σείεται και κραυγάζει μέσα από τα ηφαίστεια. Τι να σημαίνει όλη αυτή η υπερδιέργεση άραγε? Αν συνεχίσουν τα ηφαίστεια να πετάνε στον ουρανό τα καμένα τους άντερα, τότε Μα τον Ήφαιστο, θα περάσουμε πολύ άσχημα χρόνια. 

Ήταν μόλις το 1816 και οι άνθρωποι τότε σίγουρα δεν το περίμεναν. Ας προσευχηθούμε σε όλο το Πάνθεον των Θεών να μην σημαίνει τίποτα πάρα πάνω αυτό το τράβηγμα των νερών παρά ένα καπρίτσιο των πλανητών στην Γη.

Καλή Κυριακή αύριο και σας εύχομαι υγεία και ψυχραιμία.

Έτος χωρίς καλοκαίρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Έτος δίχως καλοκαίρι
1816 summer.png
ΗφαίστειοΤαμπόρα
ΤοποθεσίαΣουμπάουα, Ολλανδικές ανατολικές Ινδίες (Ινδονησία)
Ημερομηνία10 Απριλίου 1815
ΕίδοςUltra-Πλινιακή
Κλίμακα VEI7
ΑποτέλεσμαΚλιματική αλλαγή, με μείωση θερμοκρασίας έως και 0,7 βαθμούς κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα της περιόδου.
Η πιο θανατηφόρα έκρηξη της ιστορίας, με 92.000 θύματα.

Έτος δίχως καλοκαίρι, επίσης χρονιά δίχως καλοκαίρι, χαρακτηρίστηκε η χρονιά 1816, που ακολούθησε την έκρηξη του όρους Ταμπόρα που σημειώθηκε το 1815, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον ηφαιστειακό χειμώνα μέσα στο καλοκαίρι του 1816. Είχε ως συνέπεια η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να μειωθεί κατά 0,4 - 0,7°C.[1] Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει έλλειψη τροφής σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.[2][3] Έχει υπολογιστεί ότι ο δείκτης μεγέθους της ηφαιστειακής έκρηξης (VEI - Volcanic Explosivity Index) ήταν ίσος με 7 (με μέγιστο της κλίμακας το 8) και ο όγκος των υλικών που εκτοξεύτηκαν έφτασε τα 100 κυβικά χιλιόμετρα. Τα δεδομένα αυτά κατατάσσουν την τότε έκρηξη του ηφαιστείου ως την μεγαλύτερη και πιο θανατηφόρα έκρηξη στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία.

Παραπομπές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάλεσμα από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας στην συγκέντρωση της Δευτέρας 12/4/2021.

  Tην  Δευτέρα 12.4.2021  διαμαρτυρόμαστε  κατά της συνεχιζόμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών.   Κεντρικό σύνθημα ΚΑΜΙΑ  ΑΛΛΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙ...