Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Απόφαση του τοπικού συμβουλίου της Κοινότητας Νέων Στύρων. ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης σχετικά με απόφαση για εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στην Δημοτική Ενότητα Στύρων .


 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Της Συνεδρίασης του Συμβουλίου δια μεταφοράς της Κοινότητας Νέων Στύρων Της 24 Φεβρουαρίου 2021

 ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης σχετικά με απόφαση για εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στην Δημοτική Ενότητα Στύρων . 

 Στα Νέα Στύρα και στο Κοινοτικό Κατάστημα σήμερα την 24 Φεβρουαρίου του έτους 2021 και ώρα 18.00 μ.μ συνήλθε σε δια μεταφοράς συνεδρίαση το Συμβούλιο της Κοινότητας Νέων Στύρων ύστερα από υπ΄αριθμ.Οικ.05 / 21-2-2021 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου της Κοινότητας Νέων Στύρων, που αναρτήθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων της Κοινότητας και επιδόθηκε με αποδεικτικό στους Τοπικούς Συμβούλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3852.

 Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, ήτοι επί συνόλου 5 Κοινοτικών Συμβούλων ήταν :

 ΠΑΡΟΝΤΕΣ Απόντες Τσούλης Δημήτριος Δρακόγιαννης Νικόλαος Στούπας Θεόδωρος Σοφία Καραγιάννη Μαρία Φωτεινού 

Ο Πρόεδρος αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.

 Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα: Λήψη απόφασης σχετικά με απόφαση για εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στην Δημοτική Ενότητα Στύρων. 

Αφού τοποθετήθηκαν όλα τα μέλη του συμβουλίου σχετικά με την απόφαση της Διυπουργικής για την επένδυση της εταιρίας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ και EDP RENEWABLES S.A. για την εγκατάσταση 8 αιολικών σταθμών στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, 4 εξ αυτών στο Δήμο Καρύστου και συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Στυρέων.

 Αποφασίστηκαν ομόφωνα τα κάτωθι: 

Η Δημοτική Ενότητα Στυρέων του Δήμου Καρύστου βρίσκεται στο στενότερο σημείο της Εύβοιας έχοντας αναπτυχθεί κατά κύριο λόγω τουριστικά εδώ και μισό αιώνα και προς την πλευρά του Ευβοϊκού αλλά και του Αιγαίου. Τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, επιχ/σεις σχετιζόμενες με τον τουρισμό, εκατοντάδες παραθεριστικές εξοχικές κατοικίες έχουν αναπτυχθεί σε όλο το μήκος και πλάτος της περιοχής Η συνεχής τοποθέτηση αιολικών σταθμών την τελευταία εικοσαετία σε ημιορεινά και ημιπεδινά σημεία έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το όμορφο φυσικό τοπίο που διαθέτουμε καταστρέφοντας την βιοποικιλότητα της περιοχής. Στο Δήμο Καρύστου λειτουργούν 411 ανεμογεννήτριες εκ των οποίων οι 129 στην Δημοτική Ενότητα Στυρέων, κατατάσσοντας τον Δήμο μας, ως πρώτο με διαφορά πανελλαδικά στην αιολική ενέργεια. Ο κορεσμός της περιοχής είναι πλέον εμφανέστατος. Η ισορροπία απειλείται. . Οι παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες όπως, γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομεία, απειλούνται με αφανισμό. Η αλλοίωση από τουριστικό σε βιομηχανικό τοπίο δεν απέχει πολύ πλέον. Οι συνδημότες μας αγωνιούν εδώ και πολύ καιρό για το μέλλον του τόπου, το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους . Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι στην απόφαση για την εγκατάσταση από την εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ τεσσάρων νέων αιολικών σταθμών στην περιοχή μας αλλά και για οποιανδήποτε άλλη παρόμοια επένδυση από οποιονδήποτε στο μέλλον. Οι τοπικές κοινωνίες αγνοήθηκαν και αιφνιδιάστηκαν. Δεν δεχόμαστε ούτε άλλη μία ανεμογεννήτρια. Ως ΕΔΩ. Αποδείξαμε εμπράκτως ότι προσφέραμε τα μέγιστα στον εθνικό σχεδιασμό για την πράσινη ενέργεια. Απαιτούμαι σεβασμό και αναγνώριση αυτής της προσφοράς μας εμπράκτως πλέον και απ την πολιτεία με δέσμευση αλλά και ακύρωση της Διυπουργικής απόφασης . 

Επίσης απαιτούμε από την πολιτεία ξεκάθαρη απόφαση ότι στον Δήμο Καρύστου δεν θα τοποθετηθεί καμία άλλη ανεμογεννήτρια λόγω υπερκορεσμού της περιοχής. Δικαιούμαστε λόγω αυτής της πρωτιάς που έχουμε και των οικονομικών επιπτώσεων,( επειδή πλήττονται δραστηριότητες των κατοίκων), την υλική αναγνώριση από πλευράς πολιτείας για αυτό και απαιτούμαι την αύξηση όλων των ανταποδοτικών και αντισταθμιστικών από τα εν λειτουργία αιολικά πάρκα. 

Η απόφαση αυτή έλαβε α/α 3/2021

 Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου 

Τα μέλη 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

 Νέα Στύρα 25 Φεβρουαρίου 2021 

Δημήτριος Τσούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάλεσμα από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας στην συγκέντρωση της Δευτέρας 12/4/2021.

  Tην  Δευτέρα 12.4.2021  διαμαρτυρόμαστε  κατά της συνεχιζόμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών.   Κεντρικό σύνθημα ΚΑΜΙΑ  ΑΛΛΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙ...